Den svatého Patrika: Oslavy jara v irském duchu

leaf image

Kdo byl svatý Patrik?


Svatý Patrik se narodil pravděpodobně v rodině katolického římského důstojníka na území dnešního Skotska a rodiče ho pojmenovali tehdy poměrně běžným jménem Patricius. V 16 letech ale dům jeho rodičů přepadli otrokáři a unesli Patrika do Irska. Po několika letech v otroctví se mu zjevil anděl, který mu poradil, jak z otroctví uprchnout. Patrik ho poslechl, dostal se přes moře až do francouzského kláštera a stal se knězem. Jedné noci uslyšel hlasy, které mu říkaly, ať odejde zpět do Irska šířit křesťanskou víru. Patrik se proto do Irska skutečně vrátil, tentokrát už ale jako biskup a po celé zemi usilovně zakládal kláštery, školy a kostely. Tak se do Irska dostala vzdělanost a písmo, a proto ho Irové v den výročí jeho smrti, 17. března, tak bouřlivě oslavují.
Article



Jetelový trojlístek symbolizuje Svatou Trojici


Ať už si zúčastníte tradičních oslav Dne svatého Patrika přímo v Irsku nebo se vám poštěstí zažít oslavy v některém z irských pubů v Česku, nezapomeňte si na klopu kabátu či svetr připnout alespoň papírový zelený trojlístek. Lístek jetele údajně používal Patrik jako učební pomůcku při vysvětlování křesťanského učení. Trojlístek symbolizoval Svatou Trojici – Otce, Syna a Ducha svatého. Tato symbolika se už z trojlístku dávno vytratila a současní Irové vnímají jetelový trojlístek jako svůj národní symbol.


Původní Patrikova barva byla modrá


Kamkoliv se na Den svatého Patrika v Irsku a světových městech, kde se tento svátek slaví, podíváte, tam potkáte zelenou barvu. V americkém Chicagu dokonce barví i vodu v řece nazeleno. Málokdo už ovšem ví, že původní barvou spojenou se svatým Patrikem byla modrá, která dodnes zůstala například na irské prezidentské standardě. Postupně modrou nahradila zelená barva, kterou v irských pověstech nosily víly a další nesmrtelné bytosti a která představovala nový život a růst.


Zelené je i pivo


S každým velkým národním svátkem jsou samozřejmě spojeny pokrmy, které na tento den můžete ochutnat i v různých irských hospodách a restauracích nebo si je můžete uvařit doma. Jejich hlavním pojítkem je opět, jak jinak, zelená barva, a to v jakémkoliv odstínu. Velice rádi si proto Irové na Den svatého Patrika pochutnají na špenátových palačinkách, dušeném hovězím nebo skopovém se zelím a bramborami nebo bramborových plackách ze zbylých brambor smíchaných se zelenou petrželkou. A k čaji pak blaženě ukusují ještě teplý sladký irský chléb s máslem nebo marmeládou.


A jak to bylo s hady?


Při procházkách irskou přírodou si na hady pozor dávat nemusíte. V Irsku totiž nežijí. Podle legendy je vyhnal přes moře právě svatý Patrik. Ovšem pravda je mnohem prozaičtější - v Irsku je zkrátka příliš zima na to, aby v ní hadi přežili, a tak se v Irsku nikdy nevyskytovali. Proto moderní výklad legendy předpokládá, že vyhnání hadů je metaforou pro vyhnání pohanských kněží, druidů, a vítězné prosazení křesťanské víry v Irsku.

Článek Tajemství přepuštěného másla - Ghí
Tajemství přepuštěného másla - Ghí

Ghí, což je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo, zažívá v posledních letech opravdový boom, protože vědecké průzkumy u..

ČÍST
Článek Tradiční jídla o Velikonocích
Tradiční jídla o Velikonocích

Již brzy přijde svátek jara. Velikonoce. Všichni se těšíme, že si užijeme volna, budeme s rodinami. Většina z nás již ta..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení