Datle

leaf image

Datle je druh ovoce, které patří mezi nejbohatší energetický zdroj pro lidský organismus, jelikož jsou ze 70 % tvořeny sacharidy ve formě přírodních cukrů, zatímco obsah vody je nízký. Dále obsahují draslík, železo, chlór a vitamín B.

Article

U nás jsou datle považovány za exotické ovoce a konzumují se převážně v lisované formě, například v Severní Africe a v Arábii jsou významnou základní složkou potravy. V zemích, kde se datle pěstují, konzumují se jako čerstvé nebo sušené. Ze sušených datlí se mele mouka. Dále se také z datlí vyrábí datlový med, a to tak, že se přezrálé bobule, z nichž vykapává sladký sirup, ponechají na sítech.

Datlovník je palma, která pochází z oblasti Přední Asie a odtud se dále vlivem člověka rozšířila do suchých oblastí. Odhaduje se, že datle jsou pěstovány člověkem déle než 5 tisíc let a píše se o nich v Bibli i v Koránu. Mezi nejvýznamnější producenty datlí pro evropský trh patří Tunisko a Alžírsko.

Datlovník je velice zajímavou rostlinou po ekologické stránce. Pokud je v půdě dostatek spodní vody, tak snáší vysoké denní teploty a noční poklesy teploty, nedostatek srážek a suchý vzduch. Datlovník je palma dvoudomá to znamená, že existují stromy jen samčí a samičí, na které je pyl přenášen větrem.

Datle můžete konzumovat samostatně jen tak, ale také je můžete přidávat do ovocných či zeleninových salátů, nebo je smíchávat v pokrmech se smetanou. V RAW stravě můžete z datlí připravit mnoho živých dezertů, od dortů, kuliček až po cukroví…

Pokud Vás nebo Vaše děti honí mlsná, tak datle jsou nejlepší náhražkou sladkostí!



Přebráno z Běžecká škola.

Článek Quinoa neboli Merlík chilský
Quinoa neboli Merlík chilský

Jednoletá rostlina pocházející z Chile, využívají se především zralá semena.

ČÍST
Článek Slané vánoce II – jaké druhy soli známe
Slané vánoce II – jaké druhy soli známe

Dnes budeme pokračovat v povídání o kuchyňské soli. Minule jsme upozornili na množství soli pro nás vhodné, které bohuže..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení