Cuketa – všestranná dobrota

leaf image

Cuketa, cukyna je tykev obecná, která je běžnou součástí našich jídelníčků. Dají se z ní připravovat sladká i slaná jídla, syrová má lahodnou chuť a mnohostranné použití. Pojďme se ji trochu podívat pod slupku.

Article


Sklizeň


Nejjemnější chuť mají mladé cukety kolem 20-30 cm, kdy jsou semena ještě měkká a nemusí se ani loupat. V kuchyni najdou využití i ty větší kusy, které se po vydlabání dají naplnit a zapéct.

Obsah cenných látek


Cuketa má vysoký obsah vody (kolem 90%) a tím nízkou energetickou hodnotu a je vhodná při redukčních dietách. Z minerálních látek stojí za zmínku vyšší obsah draslíku, hořčíku a vápníku. Z biologicky významných látek je to pak vláknina a slizové látky, které podporují peristaltiku střev a pozitivně regulují krevní cukr. Z vitamínů to jsou skupiny B, C. Zejména ve slupce jsou obsaženy i karotenoidy, které udržující naše oči v dobré kondici.
A pokud máte chuť, vyzkoušejte některý z našich báječných receptů. Veškeré koření najdete v našem e-shopu.

Ratatouille


Oblíbená zelenina z Provence. Zdomácněla i u nás, tak ji vyzkoušejte. Cuketa, lilek, paprika, rajčata, cibule – vše ve stejném poměru osmahneme na oleji, přidáme provensálské koření a rychlá večeře je hotová. Přílohou může být pečivo, rýže, maso, ryba, těstoviny.

Quiche


Další inspirací z Francie jsou slané plněné koláče většinou pečené v kulaté formě. Těsto je jednoduché na přípravu – je to pouze 250g mouky (celozrnná), 125 g másla, 25 ml vody, vejce, trochu soli. Těstem vyplňte formu až po okraje a do středu dejte tuto směs: půlka nastrouhané cukety, půlka nakrájeného květáku, smetana (obyčejná nebo Provamel), mletý rozmarýn, 2 vejce, sůl. Zapečte v troubě a je hotovo.

Cuketové RAW špagety


Z cukety se dají vyrobit špagety pomocí spiralizéru. Pokud ho nevlastníte, je možné z cukety udělat široké nudle obyčejnou škrabkou. Na omáčku můžete použít sušená a čerstvá rajčata, česnek, bazalku, oregano. Nebo co máte rádi.

Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Víte, proč jsou tuky tak důležité?
Víte, proč jsou tuky tak důležité?

Středomořská strava je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Její pilíře tvoří ovoce a zelenina, obiloviny, ryb..

ČÍST
Článek Život bez lepku - zaklínadlo glutenFree
Život bez lepku - zaklínadlo glutenFree

Bezlepková dieta vylučuje ze stravy gluten (lepek). Lepek je směs bílkovin obsažených v obilovinách, jako je pšenice, je..

ČÍST

Produkty z článku:

480 g
Bohemia olej Olej vlašský 250 ml
Bohemia olej Olej vlašský 250 ml

319 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení