Čočka přináší peníze i zdraví

leaf image

Article

A že jste to nestihli? No, peněz bude méně, ale zdraví prospěšné luštěniny si můžete dát i jindy, než jen 1.1.

Řada lidí luštěninové pokrmy odmítá. Jedním z důvodů je to, že jim prostě luštěniny nechutnají. A druhým důvodem bývá obsah špatně stravitelných oligosacharidů, které způsobují flatulenci (nadýmání). Jak tyto důsledky zmírnit, se dovíte za chvíli. A co udělat s tím, že nám to nechutná? Určitě se dají připravovat pokrmy, kde je luštěnina pouze v menší míře. V pokrmech z mletého masa se dá část nahradit luštěninami a dobré karbanátky máte hned, bramboračku nemusíte zahušťovat jíškou, ale přidejte hrst luštěnin, naklíčit můžete čočku nebo fazoli mungo a po přidání do salátu máte hned novou kombinaci. Vyzkoušet můžete i pomazánku z čočky či fazolí. Do bramborové kaše můžete umixovat i hrách, guláš s fazolemi je také skvělý. Z hlediska výživového jsou hodnotnější pokrmy, kde jsou luštěniny v kombinaci s obilovinami. A proč? Aminokyselinové složení luštěnin není kompletní (chybí jim sirné aminokyseliny) a obiloviny nebo výrobky z nich je tak doplní. Máme potom pokrm bílkovinně plnohodnotný i lépe stravitelný. Proto se nedivme, když na jídelníčku ve škole či školce najdete kombinaci čočky s chlebem. Další vhodné kombinace jsou třeba hrách a kroupy, čočka a bulgur, fazole a pohanka, čočka a rýže…

Pozitiva luštěnin


Luštěniny jsou jeden z mála rostlinných zdrojů bílkovin, který je opravdu významný. Podle druhu obsahují 20-30 % bílkovin, sója až 40 %. Což je důležité zejména pro vegetariány i vegany. Pozitivem je i nízký glykemický index, který je způsoben přítomností vlákniny a rezistentního škrobu. Konzumaci potravin s nízkým glykemickým indexem můžeme doporučit zejména při redukčních dietách. Luštěniny jsou i dobrým zdrojem vitamínů skupiny B.

Negativa luštěnin


Obsah minerálních látek je vysoký, ale jsou většinou pro tělo špatně využitelné. Jsou vázány v pevných komplexech s kyselinou fytovou a šťavelovou. Zmínili jsme se i o flatulenci. Oligosacharidy, které ji způsobují, lze částečně odstranit klíčením, namáčením a tepelnou úpravou s bylinami. Oligosacharidy jsou rozpustné ve vodě, proto po namáčení luštěnin vodu slejte a vařte v nové. Pokud při vaření použijete majoránku nebo saturejku, opět zmírníte nadýmání. I přídavek mořské řasy sníží tento nepříjemný efekt.
Tak se jich nebojte a pusťte se do nich!

Ing. Pavlína Žďárková
Specialista na výživu

Článek Nezdravé solení
Nezdravé solení

Je zdravé solit? Obejdeme se bez soli?

ČÍST
Článek Dobrota do kapsy
Dobrota do kapsy

Léto je v plném proudu a každý z nás občas potřebuje rychlou svačinu do kapsy. Ať už jste v práci, po tréninku nebo na v..

ČÍST

Produkty z článku:

503 g
Country Life Čočka červená půlená 500g BIO
Country Life Čočka červená půlená 500g BIO

76 Kč

503 g
PROBIO Červená čočka loupaná 500g BIO
PROBIO Červená čočka loupaná 500g BIO

69 Kč

Akce -15%
503 g
PROBIO Čočka červená neloupaná 500g BIO
PROBIO Čočka červená neloupaná 500g BIO

50 Kč

503 g
PROBIO Čočka zelená 500 g BIO
PROBIO Čočka zelená 500 g BIO

69 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení