Co skrývá Mikuláš?

leaf image

Už to brzy vypukne! To rojení čertů, Mikulášů a andělů – přeříkávání básniček, zpívání písniček, možná i pár slziček a následně rozdávání sladkých čokoládových dobrůtek pro děti. Ale jsou to opravdu dobrůtky?

Podle čeho se rozhodujete, jakou figurku koupíte? Podle ceny, krásného obalu nebo podle složení?
Opravdu nejde všechny figurky dát do jednoho pytle s označením čokoláda.

Article
  

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Ze zralých vyloupaných kakaových bobů, které se fermentují a dále zpracovávají (suší, třídí, drtí, melou), vzniká kakaová hmota, která se dále lisuje a vzniká kakaové máslo a kakaový prášek. A to jsou hlavní složky čokolád. Čokoládová hmota dále obsahuje cukr. Mléčná čokoláda sušené mléko a dále dle příchutí může čokoláda obsahovat ořechy, rozinky, kandované ovoce.

Pro kvalitu čokolády je důležitý obsah tuků, protože kakaové máslo je drahá, ale zároveň typická surovina pro čokoládu. Řada výrobců se snaží tuk nahradit. Legislativou bylo uzákoněno, že je možno do čokolády přidat i jiný tuk, ale max. 5% podíl po odečtení hmotnosti všech dalších surovin a nesmí být snížen minimální obsah kakaového másla a celkové kakaové sušiny. Bohužel, velké změny ve výrobních procesech se nekonaly. Výrobci nadále používají vyšší obsah náhradních tuků – jen již na obal nepíší čokoláda (to nesmí), ale vyrábějí různé čokoládové pochoutky s krásným poutavým obalem. A protože tyto výrobky obsahují hodně tuků, většinou nesplní ani další podmínku, aby výrobek mohl být označen jako čokoláda, to je obsah kakaových součástí: hořká čokoláda musí dle vyhlášky obsahovat min. 35% kakaových součástí a mléčná 25%.

Není výjimkou, že nekvalitní „čokoláda“ obsahuje 50 % cukru, někdy i více, k tomu palmový tuk a trošku kakaového prášku. Na druhé straně pomyslné stupnice může být kvalitní čokoláda se 40 % celkové kakaové sušiny a zároveň nejméně 26 % kakaového másla (ale i více). Tyto čokolády mají podstatně nižší obsah cukru (i pouhých 10 %) a naopak vyšší obsah antioxidantů, které působí na lidský organizmus blahodárně.

Tak už víte, čemu dáte přednost při výběru v obchodě? 

Článek Bezlepková dieta, ano či ne?
Bezlepková dieta, ano či ne?

Lepek je všeobecně velké rozebírané téma v dnešní době. Jíst lepek, nebo ho nejíst? Mnozí lidé si myslí, že s vynechán..

ČÍST
Článek Čočka přináší peníze i zdraví
Čočka přináší peníze i zdraví

Měli jste 1. ledna čočku nebo hrách? Jak nám říká tradice, pokud máme luštěniny na Nový rok, pak i celý další rok bude p..

ČÍST

Produkty z článku:

Akce -15%
37 g
Vivani Tyčinka čokoládová nugátová s oříšky 35 g BIO
Vivani Tyčinka čokoládová nugátová s oříšky 35 g BIO

22 Kč

35 g
Vivani Tyčinka čokoládová bílá s jahodami 35g BIO
Vivani Tyčinka čokoládová bílá s jahodami 35g BIO
51 g
Lifefood Lifebar bio tyčinka čokoládová 47g
Lifefood Lifebar bio tyčinka čokoládová 47g
Akce -15%
42 g
Vivani Tyčinka čokoládová mléčná 40 g BIO
Vivani Tyčinka čokoládová mléčná 40 g BIO

22 Kč

520 g
Mixit Čokoládové nadělení 450 g
Mixit Čokoládové nadělení 450 g

219 Kč

37 g
Balance Mléčná čokoláda se stévií bez přidaného cukru 35g
Balance Mléčná čokoláda se stévií bez přidaného cukru 35g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení