Co pít v nejen v létě?

leaf image

Proč je důležité, abychom dostatečně pili?


Voda tvoří podstatnou část lidského těla (kolem 60% u dospělých a až 80% u dětí). Kromě jiného nám pomáhá regulovat tělesnou teplotu a zabraňuje přehřívání našeho organizmu. Snížený obsah tekutin v těle oslabuje naši výkonnost, cítíme se unavení, podráždění, může nás bolet hlava, při větším vypětí nebo delším pobytu na slunci může nastat celkový kolaps. Zdravý ovšem není ani opačný extrém, tedy vysoký příjem tekutin. Nadbytek vody přetěžuje ledviny, stejně jako její nedostatek. Každý z nás by měl potřebu tekutin řídit podle své tělesné hmotnosti, pracovní aktivity, pohybu.

Article


Co je ideální k uhašení žízně?


Voda. Neperlivá voda by měla tvořit základ pitného režimu. Je vhodné ji prostřídat s čaji (ovocnými, zelenými, bylinkovými), ředěnými ovocnými džusy. Do džbánu nakrájejte ovoce, zalijte vodou, nejen to dobře chutná, ale i vypadá. Vhodné jsou i sirupy a šťávy. V našem e-shopu najdete Kytl Syrob mátový, zázvorový i z černého bezu. Tyto sirupy jsou vyráběny podle tradiční domácí receptury. Mají vynikající chuť a jsou vydatné, takže je stačí ředit 1:10. Další dobrotou je i Rakytníkový sirup bez přidaného cukru, slazený pouze jablečným koncentrátem, bez konzervačních látek a barviv. Vodu s mátou a citronem určitě znáte a co třeba okurkovou limonádu – pár koleček okurky, citron, můžete lehce přisladit a osvěžující netradiční nápoj je hotov.

S čím opatrně?


Minerálky. Pokud pijete minerální vody dlouhodobě, může dojít k disbalanci minerálů ve vašem těle. Určitě si minerálku dopřejte při sportu, po zkouškách, při velkém vedru. Až si budete minerálku kupovat, podívejte se na složení. Hodnoty nejčastějších kationtů sodíku, vápníku a hořčíku by měly být Na+ < 20 mg/l, Ca2+ > 40 mg/l, Mg2+ > 20 mg/l. Hodně minerálek má vysoký obsah Na+ iontů. Ty nepříznivě působí na organizmus, stejně jako když používáte velké množství kuchyňské soli (NaCl).

Co raději nepijte!


Limonády, colové a energetické nápoje. I když tyto tekutiny dobře chutnají, obsahují velké množství cukru, celou řadu barviv a jiných přídatných látek. Tento chemický koktejl nám opravdu moc neprospěje.

Máte nějaký netradiční osvěžující typ na letní pití – podělte se s námi na našem facebookovém profilu.

A moudro na závěr:
Krásnou sklenku vemte, vodu do ní dejte, bez vody se nedá žít, každý musí vodu pít.

Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Špenát a jeho výhody
Špenát a jeho výhody

V krásných slunečných dnech určitě každý z nás do svého jídelníčku zařadil nějaký ten salát. Skvělá volba k obědu či k v..

ČÍST
Článek Bezlepková dieta, ano či ne?
Bezlepková dieta, ano či ne?

Lepek je všeobecně velké rozebírané téma v dnešní době. Jíst lepek, nebo ho nejíst? Mnozí lidé si myslí, že s vynechán..

ČÍST

Produkty z článku:

995 g
Kitl Syrob Grapefruit 500 ml
Kitl Syrob Grapefruit 500 ml

128 Kč

995 g
Kitl Syrob mátový 500 ml
Kitl Syrob mátový 500 ml

139 Kč

995 g
Kitl Syrob Bezový květ 500 ml
Kitl Syrob Bezový květ 500 ml

123 Kč

81 g
Ronnefeldt Teavelope Red Berries 25 x 2,5 g
Ronnefeldt Teavelope Red Berries 25 x 2,5 g

145 Kč

81 g
Ronnefeldt Teavelope Green Angel čaj 25 sáčků á 1,5g
Ronnefeldt Teavelope Green Angel čaj 25 sáčků á 1,5g

199 Kč

995 g
Kitl Syrob Zázvorový 500 ml
Kitl Syrob Zázvorový 500 ml

139 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení