Co ke svačině?

leaf image

Article


Září je měsíc, který zažene děti do škol a rodičům přidělá jednu malou každodenní starost. Co ke svačině? Do školy, na kroužek, po tréninku. O důležitosti svačin jsme si psali už v článku: Svačiny jen pro děti. A dnes si projdeme doma tvořené a vhodné svačiny.

Svačina by měla být pestrá a s trochou fantazie. Pečivo s pomazánkou a zeleninou neurazí, ale dítě nenadchne. Jíme přece i očima. Tvořit obličeje a zvířata, to dítě potěší. Formičky na cukroví se i tady hodí. Z obyčejného chleba se sýrem či šunkou lze vykrájet různé tvary a tak může být dětský box na svačinu plný třeba rybičkami, kytičkami i hvězdičkami. A co se zbytkem po vykrájení? To může být snídaně či svačina pro tvořitele. A pokud vám dítě svačiny nosí zpět, máme jednoduchý recept. Den dopředu si dítě samo svačinu připraví. Už školáci ve druhé třídě to zvládnou.

A pokud se vám už omrzelo pečivo s něčím, máme pár typů na změnu. Vhodný je jogurt nebo zakysaný nápoj s pečivem či cereáliemi. Do skleničky stačí dát pár celozrnných piškotů, přidat jogurt, kousky ovoce a vrstvy ještě jednou zopakovat. Moc hezky to vypadá a není to náročné na přípravu. Další svačinou do skleničky může být uvařená obilná kaše s ovocem, ořechy či semínky. Při velkém spěchu můžete vyzkoušet i kaše instantní. Máme jich v e-shopu velký výběr. Rýžová, jáhlová, kukuřičná, pohanková, čiroková, ovesná, … A když máte k večeři palačinky, udělejte jich o trochu víc a můžete mít celá rodina na druhý den i svačinu. Tatínek ji může dostat s šunkou a sýrem, maminka s ovocem, děti s tvarohem a skořicí.
Dnes máme jedno vylepšení v receptu na palačinky. K mléku a vajíčku postupně přidejte polovinu celozrnné pšeničné mouky, kterou běžně dáváte a druhou polovinou bude mouka cizrnová. Zvýší se nám tak podíl vlákniny a bílkovin v celkovém pokrmu. Cizrnovou mouku přidávejte po troškách, jinak dělá hrudky. A pokud chcete ještě více vlákniny, přidejte i jemně mleté vločky. Vaši strávníci nepoznají změnu, ale prospějete tělu.

A jaké jsou vaše svačiny, kterým nikdo neodolá??

Ing. Pavlína Žďárková
specialista na výživu

Článek Zdravá výživa v číslech
Zdravá výživa v číslech

Jaký byl rok 2015? Co jste nejčastěji kupovali? Připravili jsme pro Vás malou infografiku.

ČÍST
Článek Chia semínka - bobtnají, Vy hubnete!
Chia semínka - bobtnají, Vy hubnete!

Určitě jste o nich už slyšeli! Nejspíš jste je někdy ochutnali. Pokud ne, je čas to napravit, protože nejen že velmi pro..

ČÍST

Produkty z článku:

150 g
Bohlsener Mühle Špaldovo – čokoládové keksy pro děti Autíčka 150g Bio
Bohlsener Mühle Špaldovo – čokoládové keksy pro děti Autíčka 150g Bio
315 g
Iswari směs snídaňová maca, moruše a jahody bio 300 g
Iswari směs snídaňová maca, moruše a jahody bio 300 g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení