Čím sladíte? Sirupem nebo cukrem? 1. díl

leaf image

Sladká chuť je přirozeně příjemná a každý z nás ji občas vyhledává. Čím si tedy osladit, aby to bylo zdravé? V malém množství čímkoli. Cukr, med, stévie nebo sirup. Nezapomínejme, že vždy jde o vysokou koncentraci jednoduchých cukrů a proto s nimi musíme zacházet s rozumem. Dnes se podíváme pod kůži stále více oblíbeným sirupům. Co jsou vlastně zač a co s nimi v kuchyni?

Article

Sirupy jsou přirozenějším sladidlem, než je rafinovaný cukr. V letním období by měly být číslo jedna v dochucování domácích šťáv a limonád. Obsahují více druhů jednoduchý cukrů a z původní plodiny si zachovávají i chuť a některé minerální látky. Rozdělíme si je podle původu:

Agávový sirup
Je to zahuštěná šťáva z kaktusů agáve. Má jemnou a neutrální chuť. Barva je velice světlá a nezmění proto barvu pokrmu. Dobře se rozpouští i ve studeném nápoji. Pokud se sirupy začínáte, tak doporučuji právě tento. V kuchyni ho můžete použít do kaší, müsli, jako přeliv knedlíků nebo do letního pití.
Novinkou je i agávový sirup s příchutí malin. Je to směs agávového sirupu, malinové šťávy a přírodního malinového aroma. Je výrazný a hodí se na dochucení palačinek, lívanců, ale i jogurtu. Je skvělý také na přípravu domácích limonád.

Obilné sirupy
Můžeme je seřadit od nejsvětlejšího po nejtmavší. Tak až budete vybírat v obchodě, myslete i na to, že přídavek pšeničného sirupu v jakémkoliv pokrmu nikdo nepozná, ale sirup z ječného sladu vám značně obarví kaši nebo pudink. Jsou vyráběny z obilnin přirozenou hydrolýzou (rozkladem) škrobu na jednodušší cukry.

Sirup pšeničný
Je nejsvětlejší z obilných sirupů, je řidší konzistence, neutrální chuti. Aby se zvýšila jeho sladivost, přidává se do něj v závěru výrobního procesu fruktóza.

Sirup rýžový
Oblíbený je pro svou neutrální chuť a všestranné použití. Je světlý, tekutější, má nižší sladivost. Je univerzálním sladidlem bez výrazné změny chuti a barvy a proto se hodí všude tam, kde chceme pokrm dosladit.

Sirup špaldový
Ačkoliv je špalda odrůda pšenice, špaldový a pšeničný sirup se od sebe liší. Špaldový je hustý, tmavší, má výraznější chuť. Svou barvou a konzistencí se nejvíce podobá medu. Je vhodný na dochucení jogurtů, kaší a dezertů.

Sirup kukuřičný
Patří mezi sirupy s neutrální chutí, má krásně zlatou barvu a jemně sladce voní. Sladí méně než například agávový sirup, ale více než rýžový. Patří mezi hustší sirupy. Jeho použití je univerzální, stejně jako u rýžového se hodí na jakékoliv přislazení pokrmu.

Sirup z ječného sladu
Má specifickou sladovou chuť, která je výrazná i po přidání do pokrmů a nápojů. Patří mezi husté sirupy a je nejtmavší z obilninových. Má nižší sladivost. Díky výrazné chuti ho lze doporučit do perníku nebo litých koláčů. Dá se použít i jako zálivka na salát v kombinaci s hořčicí a řepkovým olejem.


V textu byly použity informace od firmy Coutry Life

Článek Požitek z chuti čajů Hannasaki
Požitek z chuti čajů Hannasaki

Novinkou našeho e-shopu jsou výborné čaje Hannasaki. Kvalitní čaje za rozumnou cenu.

ČÍST
Článek Rýma a nachlazení - 10 osvědčených babských receptů
Rýma a nachlazení - 10 osvědčených babských receptů

Sice se říká, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden, přesto však existují roky prověřené postupy, která vám tent..

ČÍST

Produkty z článku:

380 g
Country Life Agávový sirup 350 g BIO
Country Life Agávový sirup 350 g BIO

89 Kč

380 g
Country Life Sirup rýžový 250 ml BIO
Country Life Sirup rýžový 250 ml BIO

76 Kč

380 g
Country Life Sirup kukuřičný 250 ml BIO
Country Life Sirup kukuřičný 250 ml BIO

73 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení