Bezlepková dieta, ano či ne?

leaf image

Lepek je všeobecně velké rozebírané téma v dnešní době. Jíst lepek, nebo ho nejíst? Mnozí lidé si myslí, že s vynecháním lepku zhubnou, budou mít lepší kondici a budou celkově zdravější.

bezlepkova


A co to ten lepek vůbec je? Lepek, jinak také gluten, je směs dvou bílkovin, jenž se nacházejí v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen, oves. V pšenici se nachází až 8-10 % bílkovinového obsahu. Mezi potraviny, které lepek obsahuje je pečivo, těstoviny, jíšky, omáčky, některá uzenina nebo pivo. Lepek je především hlavním nepřítelem pro nemocné lidi s celiakií, což je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva. V České republice přibývá lidí s intolerancí lepku a někteří lidé ani nevědí, že jsou alergičtí. Skrytá intolerance lepku se šíří jako epidemie, lidé, kteří začnou vynechávat ve své stravě lepek zaznamenávají úbytek na váze, ale také se začnou cítit lépe.

Bezlepková dieta


V poslední době je velkým fenoménem držet bezlepkovou dietu, nebo-li gluten free a to nejen v USA. Mezi průkopnice bezlepkové diety patří například Victoria Beckham s Gwyneth Paltrow. V současnosti drží bezlepkovou dietu asi třetina Američanů, kteří si myslí, že díky ní zhubnou nebo vyřeší své zdravotní problémy. Ano, díky vynechání potravin z lepku se dá zhubnout, hlavně v oblasti břicha, ale jen v případě, že lepek nebudete nahrazovat jinými alternativami, jako je například bezlepkové pečivo, které se skládá především z cukru nebo tuku.

Pokud alespoň trochu omezíte příjem lepku uděláte radost svému tělu a třeba i zhubnete nějaké to kilo!

Článek Připravte si zdravé mlsání na zimu
Připravte si zdravé mlsání na zimu

Zima nám pomalu ale jistě klepe na dveře. Jablka, hrušky a švestky máte uskladněné ve sklepě a přejete si, aby vám do zi..

ČÍST
Článek Letní grilování
Letní grilování

Teď je ten krásný čas, kdy si nejčastěji užíváme voňavou pečínku z grilu. Příležitostí se dá najít nepřeberné množství –..

ČÍST

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení