Arónie - Černý jeřáb, královna antioxidantů

leaf image

Potkáváte na svých toulkách podzimní přírodou keře s černými bobulkami a láká Vás zkusit je ochutnat? Ale lze to vůbec?
Ano, lze. Jedná se o arónii nebo také Černý jeřáb.

Article

21. 10. 2015



Arónie se v  Evropě  začala pěstovat sice už v roce 1700, ale ve velkém se pěstování začal věnovat až kolem roku 1910 ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin zároveň s dalšími drobnými druhy ovoce, jako například jeřáby.

Plody arónie dozrávají v polovině léta a mají velmi trpkou chuť. Když je ale sklidíme přezrálé, po prvních mrazících, jejich chuť je méně tříslovitá. Trpkou chuť lze odstranit rozmačkáním plodů s medem nebo smetanou.

Arónie obsahuje velké množství antioxidantů a může být prospěšná k prevenci snížení rizika onemocnění způsobeného oxidačním stresem.

Plody arónie mají pozitivní vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při ateroskleróze. Prospěšné jsou dokonce i při cukrovce – obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Cenný je nejen obsah vitamínů, ale také bioflavonoidů, rutinu pro pevné cévy, který se z plodů i extrahuje pro výrobu léčiv, a dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších stopových prvků, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

Bobulky lze však otrhat a usušit, připravit marmeládu nebo šťávu, naložit jen do cukru či vyrobit likér, můžete zkusit i víno, ale dle výrobců arónie špatně kvasí.

V potravinářském průmyslu se využívá na výrobu příchutí nebo potravinářských barviv do nápojů nebo jogurtů.

Článek Muchovník
Muchovník

V našich podmínkách roste velice dobře, bohatě plodí. Keře se dají využít i jako živý plot.

ČÍST
Článek Quinoa kraluje stravování v kosmu i na zemi
Quinoa kraluje stravování v kosmu i na zemi

Chcete zdravě a hravě zvládnout teplou, studenou, slanou i sladkou kuchyni? Chystáte se na delší cestu do kosmu? Pak vám..

ČÍST

Produkty z článku:

150 g
Dragon Superfoods Aronie sušený plod 150 g Bio
Dragon Superfoods Aronie sušený plod 150 g Bio
69 g
Nature Line Celozrnné sušenky Arónie 65g
Nature Line Celozrnné sušenky Arónie 65g

26 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení