Co jíst při chřipce

leaf image

Na podzim a na jaře u nás často řádí chřipky ve velkém. Když se člověk nakazí virem chřipky, je celkově jeho organismus oslaben. Jaká je vhodná strava v tomto období, co jíst, aby se tělo brzy uzdravilo?

Chřipka

Když už člověk chřipku má, jak si usnadnit její průběh? 

Tělo potřebuje bojovat s virem chřipky. Aby se mu to dobře dařilo, je zapotřebí dodávat vhodné tekutiny a stravu. Většinou člověk při chřipce trpí nechutenstvím a je důležité, jídlo pečlivě vybírat a nejíst, co je zrovna po ruce.

Co jíst při chřipce

Určitě by to měla být jídla zeleninová, sacharidy používat v celozrnné variantě, z olejů pak ty rostlinné (řepkový, olivový, konopný). Je vhodné jíst po malých dávkách a poslechnout intuici těla, na co má právě chuť.

Jako svačina je vhodný bílý jogurt, zejména při horečkách. Pro děti jsou možné i jeho sladké varianty (s medem nebo zavařeninou) a pro dospělé s bylinami a špetkou soli.

Jako větší jídla dne je možné zařadit zeleninu v kombinaci s čočkou, rýží, pohankou, kuskusem i těstovinami. Nezapomenout vždy do jídla přidat trochu kvalitního rostlinného oleje

Recept, který se dá použít v mnoha variantách

Dvě cibule nakrájíme najemno, mírně osmahneme, přidáme nastrouhané 2-3 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru. Trošku osolíme a vše lehce podusíme. Přidáme plechovku nakrájených rajčat (můžeme nahradit i protlakem). Přidat se mohou sušené i čerstvé byliny. V době chřipky doporučuji – zázvor, kurkumu, dobromysl. 

Tento zeleninový základ je možné vmíchat do uvařené rýže, bulguru, kuskusu, pohanky i fazolí. Pokud některou ze zeleninových součástí nemáte rádi, můžete nahradit jinými – zelím, kapustou, pórem. Pokud se opravdu necítíte dobře, máte málo času na přípravu vhodného pokrmu, zvolte jednu z hotových variant – špaldoto, risotto, tabouleh. 

Tekutá strava místo tuhé

Pro některé nemocné je toto období spojeno s nižším příjmem tuhé stravy a více jim vyhovuje tekutější. Pro ně tu máme doporučení na koktejly (smoothie). Základem může být kefír, podmáslí, mléko i rostlinná mléka (ovesné, mandlové, sójové).

Důležitý je přídavek semen (mák, len, chia, sezam) a trocha ovoce na dochucení (můžete použít čerstvé, mražené, sušené, kompotované). Mixérem vše rozmixovat a máte připravenou chutnou svačinu i lehkou večeři. 

Vhodnou variantou při chřipce jsou i polévky. Nejlepším přírodním antivirotikem z této kategorie je česnečka. Můžeme si však udělat i jakýkoliv zeleninový či masový vývar. Pokud chceme polévku zahustit, použijeme nastrouhanou bramboru, krupky, pohanku lámanku.

Autor: ing. Pavlína Žďárková, výživový poradce

Článek Bylinné koupele
Bylinné koupele

Bylinná koupel patří mezi vodoléčebné koupele. Kromě tepelných a mechanických účinků vody je zde využíváno nejrůznějších..

ČÍST
Článek Ošatku otevíráme 6.2.
Ošatku otevíráme 6.2.

Otevíráme Ošatku 6.2. na poliklinice Vysočany!

ČÍST

Produkty z článku:

503 g
PROBIO Pšeničný bulgur 500 g BIO
PROBIO Pšeničný bulgur 500 g BIO

49 Kč

240 g
PROBIO Houbové špaldoto 210g BIO
PROBIO Houbové špaldoto 210g BIO

63 Kč

Akce -17%
503 g
Country life Kuskus 500 g BIO
Country life Kuskus 500 g BIO

44 Kč

250 g
Biolinie Turecký tabouleh 250 g
Biolinie Turecký tabouleh 250 g
403 g
Šmajstrla Pohanka kroupa 400 g
Šmajstrla Pohanka kroupa 400 g

56 Kč

503 g
PROBIO Rýže Basmati bílá 500g BIO
PROBIO Rýže Basmati bílá 500g BIO

73 Kč

503 g
PROBIO Červená čočka loupaná 500g BIO
PROBIO Červená čočka loupaná 500g BIO

69 Kč

270 g
PROBIO Risotto Arborio 250g BIO
PROBIO Risotto Arborio 250g BIO

96 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení