Co jíst při chřipce

leaf image

Na podzim a na jaře u nás často řádí chřipky ve velkém. Když se člověk nakazí virem chřipky, je celkově jeho organismus oslaben. Jaká je vhodná strava v tomto období, co jíst, aby se tělo brzy uzdravilo?

Chřipka

Když už člověk chřipku má, jak si usnadnit její průběh? 

Tělo potřebuje bojovat s virem chřipky. Aby se mu to dobře dařilo, je zapotřebí dodávat vhodné tekutiny a stravu. Většinou člověk při chřipce trpí nechutenstvím a je důležité, jídlo pečlivě vybírat a nejíst, co je zrovna po ruce.

Co jíst při chřipce

Určitě by to měla být jídla zeleninová, sacharidy používat v celozrnné variantě, z olejů pak ty rostlinné (řepkový, olivový, konopný). Je vhodné jíst po malých dávkách a poslechnout intuici těla, na co má právě chuť.

Jako svačina je vhodný bílý jogurt, zejména při horečkách. Pro děti jsou možné i jeho sladké varianty (s medem nebo zavařeninou) a pro dospělé s bylinami a špetkou soli.

Jako větší jídla dne je možné zařadit zeleninu v kombinaci s čočkou, rýží, pohankou, kuskusem i těstovinami. Nezapomenout vždy do jídla přidat trochu kvalitního rostlinného oleje

Recept, který se dá použít v mnoha variantách

Dvě cibule nakrájíme najemno, mírně osmahneme, přidáme nastrouhané 2-3 mrkve, 1 petržel a ¼ celeru. Trošku osolíme a vše lehce podusíme. Přidáme plechovku nakrájených rajčat (můžeme nahradit i protlakem). Přidat se mohou sušené i čerstvé byliny. V době chřipky doporučuji – zázvor, kurkumu, dobromysl. 

Tento zeleninový základ je možné vmíchat do uvařené rýže, bulguru, kuskusu, pohanky i fazolí. Pokud některou ze zeleninových součástí nemáte rádi, můžete nahradit jinými – zelím, kapustou, pórem. Pokud se opravdu necítíte dobře, máte málo času na přípravu vhodného pokrmu, zvolte jednu z hotových variant – špaldoto, risotto, tabouleh. 

Tekutá strava místo tuhé

Pro některé nemocné je toto období spojeno s nižším příjmem tuhé stravy a více jim vyhovuje tekutější. Pro ně tu máme doporučení na koktejly (smoothie). Základem může být kefír, podmáslí, mléko i rostlinná mléka (ovesné, mandlové, sójové).

Důležitý je přídavek semen (mák, len, chia, sezam) a trocha ovoce na dochucení (můžete použít čerstvé, mražené, sušené, kompotované). Mixérem vše rozmixovat a máte připravenou chutnou svačinu i lehkou večeři. 

Vhodnou variantou při chřipce jsou i polévky. Nejlepším přírodním antivirotikem z této kategorie je česnečka. Můžeme si však udělat i jakýkoliv zeleninový či masový vývar. Pokud chceme polévku zahustit, použijeme nastrouhanou bramboru, krupky, pohanku lámanku.

Autor: ing. Pavlína Žďárková, výživový poradce

Článek Pravidla detoxikace: Co byste neměli podcenit?
Pravidla detoxikace: Co byste neměli podcenit?

Chcete detoxikací zhubnout pár kilo, očistit tělo, zlepšit pleť nebo jen nastartovat změnu životního stylu? Ať už se pro..

ČÍST
Článek Quinoa neboli Merlík chilský
Quinoa neboli Merlík chilský

Jednoletá rostlina pocházející z Chile, využívají se především zralá semena.

ČÍST

Produkty z článku:

503 g
PROBIO Pšeničný bulgur 500 g BIO
PROBIO Pšeničný bulgur 500 g BIO

49 Kč

240 g
PROBIO Houbové špaldoto 210g BIO
PROBIO Houbové špaldoto 210g BIO

63 Kč

Akce -17%
503 g
Country life Kuskus 500 g BIO
Country life Kuskus 500 g BIO

44 Kč

250 g
Biolinie Turecký tabouleh 250 g
Biolinie Turecký tabouleh 250 g
403 g
Šmajstrla Pohanka kroupa 400 g
Šmajstrla Pohanka kroupa 400 g

56 Kč

503 g
PROBIO Rýže Basmati bílá 500g BIO
PROBIO Rýže Basmati bílá 500g BIO

73 Kč

503 g
PROBIO Červená čočka loupaná 500g BIO
PROBIO Červená čočka loupaná 500g BIO

69 Kč

270 g
PROBIO Risotto Arborio 250g BIO
PROBIO Risotto Arborio 250g BIO

96 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení