Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl

leaf image



Ovocné sirupy

Při jejich výrobě jsou použity druhy ovoce s přirozeně vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Sirupy si zachovávají výraznou chuť původního ovoce a v kuchyni mají všestranné použití.

Sirup datlový
Je tmavý, hustý a dobře sladí. Jeho chuť po datlích je velice výrazná a na dochucení pokrmu stačí jen malé množství. V kombinaci s jogurtem je mým favoritem. Hodí se i na ranní kaše nebo lívance.

Sirup švestkový
Švestková povidla znáte určitě všichni a chuť sirupu je přesně taková. Díky tomu má využití tam, kde se běžně švestky používají. Buchty sirupem sice nenaplníte, ale švestková omáčka k divočině bude skvělá. Dobře se kombinuje i s perníkovým kořením a ořechy, lze jím dochutit perníčky a sušenky.

Javorové sirupy
Jedná se o koncentrovanou mízu z javorů. Největším producentem je Kanada. Na jeden litr sirupu je potřeba 35-40 litrů mízy. Míza se pak zahušťuje a po odpaření vody vzniká tradiční kanadské sladidlo. Je ceněno nejen pro svou specifickou sladkou chuť, ale i pro obsah manganu, zinku a vitamínu B2.

Grade A
Sirup má celkem výraznou chuť a vůni, trochu připomíná karamel. Je sladší než cukr. Označení Grade A se používá pro nejkvalitnější sirup, který je jemnější a vhodný zejména pro studenou kuchyni a na dochucení hotových pokrmů. Nejčastěji se používá na palačinky a lívance, ale dají se jím dochutit i kaše a dezerty. Hodí se i na doslazení litých moučníků, jako je perník.

Grade C
Rozdíl v chuti a barvě mezi sirupy Grade A a Grade C není nijak výrazný. Grade C je trochu tmavší a má výraznější chuť. Oba sirupy mají v kuchyni stejné použití. I do letní limonády s levandulí a citronem se určitě hodí.

Jak vidíte, sirupů je velké množství, tak nějaký určitě vyzkoušejte.

V textu byly použity informace od firmy Coutry Life

Článek Detoxikace, půst? Jak se vám líbí...
Detoxikace, půst? Jak se vám líbí...

Období masopustu a tučnějších zimních jídel je už pomalu za námi a začíná doba půstu, kdy se tradičně jedlo málo a vynec..

ČÍST
Článek Vyhlašujeme válku vánočnímu cukroví!
Vyhlašujeme válku vánočnímu cukroví!

Rozhodli jsme se, že společnými silami s Vámi vyhlásíme válku kilům, které jsme nabrali nejen mezi svátky. Chceme totiž ..

ČÍST

Produkty z článku:

380 g
Country Life Datlový sirup 250 ml BIO
Country Life Datlový sirup 250 ml BIO

64 Kč

250 g
Country Life Javorový sirup Grade C 250ml BIO
Country Life Javorový sirup Grade C 250ml BIO

159 Kč

Akce -28%
380 g
Country Life Sirup rýžový 250 ml BIO
Country Life Sirup rýžový 250 ml BIO

55 Kč

585 g
Country Life Sirup brusinkový 0,25 l BIO
Country Life Sirup brusinkový 0,25 l BIO

129 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení