Jahody na Vaší straně

leaf image

Article

K lékařským účelům se jahody používaly již ve středověké Evropě. Staří Římané jejich pomocí zmírňovali projevy melancholie, splínu, mdlob, zánětů, horečky, krčních infekcí, léčili ledvinové kameny, ale také zápach z úst a nemoci krve či jater.

Jako u jediného ovoce najdete semínka vně plodu. Což je velice důmyslný systém jak, živiny dopravovat do semínek. Tyto oku skryté nitky jsou bohatým zdrojem rozpustné vlákniny. Semínka mají vysokou schopnost vázat se s těžkými kovy, například arsenem, a pomáhají je vylučovat z těla. Spořádáním osmi jahod získáte více vitaminu C než z pomeranče.

Jahody jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou i draslík. A co se týká manganu – nenajdete u nás žádné ovoce, které by ho obsahovalo tolik jako právě v jahodách. Mangan je stopový prvek, který výrazně ovlivňuje celkový metabolismus, vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje pigmenty vlasy a kůži a povzbuzuje činnost hormonů štítné žlázy. Nezbytný je pro správné působení enzymů potřebných k látkové přeměně. Pokud ho máme nedostatek, cítíme se unavení, pobolívají nás klouby, nemusí být výjímkou stavy podrážděnosti nebo stresem vyvolané obtíže jako ušní šelest.
 

Podle Harvardských vědců dokonce jahody ochraňují před řadou typů rakoviny. Značnou schopnost likvidace rakovinných buněk projevily také listy jahodníku. Jahodový extrakt výrazně potlačoval bujení buněk rakoviny prsu i tlustého střeva. Mrazem sušené jahody snížily bujení dvou typů buněk rakoviny děložního hrdla.
 

Jahody také blokují enzymy, které navozují záněty, dále pomáhají při diabetu II. typu, protože po konzumaci škrobovitých jídel snižují hladinu krevní glukózy. Vědci z bostonské univerzity zase u laboratorních zvířat zjistili, že jahodový extrakt dokáže zpomalovat úbytek mentálních a poznávacích funkcí.
 

Konzumace osmi jahod denně po dobu osmi týdnů vedla ke snížení hladiny homocysteinu, rizikového faktoru ovlivňujícího vznik srdečních chorob. Pokusy také prokázaly, že jahody mají silné protitrombotické účinky, protože snižují přilnavost krevních destiček.

Můžeme se tedy domnívat, že o prospěšnosti jahod se shodli jak vědci tak kořenářky...

Naneštěstí někteří lidé mají na jahody alergii, která se projevuje kopřivkou. I lidé alergičtí na acylpyrin by se měli jahodám vyhnout. Stejně tak, ti kteří jsou postižení kolitidou střev, u nichž mohou zrníčka vyvolávat podráždění.
 

Zdroj:Český rozhlas

Článek Víte, proč jsou tuky tak důležité?
Víte, proč jsou tuky tak důležité?

Středomořská strava je považována za jednu z nejzdravějších na světě. Její pilíře tvoří ovoce a zelenina, obiloviny, ryb..

ČÍST
Článek Rychlá zdravá večeře pro všechny
Rychlá zdravá večeře pro všechny

Co budete dnes dělat k večeři? Dáme vám tip na jeden druh večeří, které jsou rychlé a ještě navíc zdravé.

ČÍST

Produkty z článku:

300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
Country Life Chia semínka Bio 300 g
500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
Wolfberry Chia semínka 500 g
300 g
Country Life Chia semínka 300g
Country Life Chia semínka 300g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení