Poznáte kvalitní čokoládu?

leaf image

Tento problém se netýká jen čokoládových figurek, ale i tabulek čokolády. Dle příslušné vyhlášky k zákonu o potravinách musí být v mléčné čokoládě obsah kakaových součástí minimálně 25% - figurka s čokoládou může obsahovat pouze 5% kakaových součástí. Rozdíl, který vidíte a hlavně ochutnáte. A jak je to přesně definováno v legislativě? Pod název čokoláda je možné zahrnout tři druhy výrobků.


Article



  • hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaových součástí

  • mléčná čokoláda minimálně 25 % kakaových součástí

  • bílá čokoláda musí obsahovat 20 % kakaového másla


Zbytek tvoří cukr a sušené mléko. Hořká čokoláda je tím kvalitnější, čím větší podíl je kakaových součástí. Podle odborníků je čokoláda nejchutnější mezi 60-80 %. Ještě vyšší procento kakaové hmoty už dodává čokoládě výraznou hořkost, kterou ocení jen labužníci, ale určitě ne děti.


Výrobci se snaží dosáhnout nejnižších cen a to hlavně tak, že drahé kvalitní kakaové máslo nahrazují jinými rostlinnými tuky. Bohužel, se tak do tohoto druhu potravin dostávají levné a hlavně nekvalitní tuky. Jde zejména o kokosový a palmový tuk. Nevhodné a často používané jsou i ztužené rostlinné tuky. Tyto náhražkové tuky obsahují výhradně nasycené mastné kyseliny a nadměrné množství trans-nenasycených mastných kyseliny, které našemu tělu značně škodí. A to je přesně ten důvod, proč sledovat složení čokoládových figurek.


Tuky jsou podrobněji rozebrané v jiných článcích. Jednoduše se dá říci, že co není nazváno čokoláda, to čokoládou opravdu není. Na figurkách budete nacházet názvy jako kakaová pochoutka, cukrovinka, pochoutka s  kakaem.


A podívejme se ještě na vzhledové vady čokolády. Nedodržením výrobních postupů, nesprávným skladováním nebo nevhodnou dopravou může dojít ke vzniku povrchových vad čokolády. Jednou z nich je tzv. šedivění. Čokoláda ztratí lesk a je pokryta jemnou bělavou vrstvou. Může jít o cukerný výkvět, kdy na povrchu vykrystalizoval cukr. Nebo se jedná o tukový výkvět, kdy se na povrchu vyloučí vrstvička kakaového másla. Šedivění není zdraví nebezpečné, pokud jde o kvalitní čokoládu a výrobek není jinak poškozen. Jedná se jen o vadu vizuální.


Článek Slané vánoce II – jaké druhy soli známe
Slané vánoce II – jaké druhy soli známe

Dnes budeme pokračovat v povídání o kuchyňské soli. Minule jsme upozornili na množství soli pro nás vhodné, které bohuže..

ČÍST
Článek Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl
Ovocné sirupy - Čím sladíte? 2. díl

Při jejich výrobě jsou použity druhy ovoce s přirozeně vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Sirupy si zachovávají výrazno..

ČÍST

Produkty z článku:

115 g
Vivani hořká čokoláda 70 % Ekvádor Bio 100 g
Vivani hořká čokoláda 70 % Ekvádor Bio 100 g
115 g
Vivani Mléčná čokoláda s lískovými oříšky 100g BIO
Vivani Mléčná čokoláda s lískovými oříšky 100g BIO

63 Kč

70 g
Lifefood Bio raw čokoláda s ořechy a třešněmi 70 g
Lifefood Bio raw čokoláda s ořechy a třešněmi 70 g
70 g
ČOKOLÁDA Lifefood z nepraženého kakaa pomerančová bio 70g
ČOKOLÁDA Lifefood z nepraženého kakaa pomerančová bio 70g
85 g
Balance Mléčná čokoláda z rýžového mléka 85g
Balance Mléčná čokoláda z rýžového mléka 85g

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení