6 tipů, jak ihned posílit oslabenou imunitu

leaf image

Náhlé změny počasí, kratší dny a úbytek slunečních paprsků často negativně ovlivňují naši psychiku. Kromě toho způsobují únavu a oslabují náš imunitní systém, který se stává více náchylným k onemocněním. Pro portál iDnes jsme dali dohromady ty nejlepší rady, které výrazně zvýší šanci, že letos neskončíte v posteli s nachlazením a užijete si podzim naplno. Celý článek si můžete přečíst zde , ale to hlavní jsme pro vás shrnuli i na našem blogu.

Article
 

1. Dostatečný spánek

Pravidelný spánek není vhodné podceňovat, protože je důležitý pro regeneraci našeho organismu. Dopřejte vašemu tělu ideálně 8 hodin spánku denně. Ráno se budete cítit odpočatí a ušetřený čas, jinak stráveným maskováním kruhů pod očima v koupelně, můžete věnovat třeba čtení knihy anebo rodině.

2. Pohyb a čerstvý vzduch

Sportovní aktivita je prospěšná pro naše tělo i mysl. Při sportu se vyplavují endorfiny, přezdívané jako hormony štěstí. Pokud je pro vás složité najít si čas po práci, zkuste zařadit pohyb do každodenního života. Místo auta či autobusu využijte při cestě do zaměstnání třeba kolo anebo klasickou chůzi.

Věděli jste, že tuky jsou významným zdrojem energie především při vytrvalostních sportech? Zařaďte je do svého jídelníčku ve formě ořechů či ořechových másel . Kromě velmi rozšířených mandlí, pistácií či kešu ořechů vyzkoušejte piniové, makadamové či para ořechy. Při výběru ořechových krémů je obzvlášť důležitá kvalita vstupních surovin a šetrný způsob zpracování, při kterém zůstanou zachovány živiny a další tělu prospěšné látky. Krémy se skvěle se hodí na palačinky, ale využijete je i k ochucení kaší, jogurtů, domácí zmrzliny nebo při pečení.

3. Pestrá a vyvážená strava

Při sestavování jídelníčku v tomto ročním období myslete nejenom na jednotlivé potraviny, ale zaměřte se také na způsob úpravy. Snažte se omezit smažená jídla, která váš organismus zbytečně zatěžují. Dejte raději přednost dušeným či vařeným pokrmům.

Důležité látky můžete tělu dodat také prostřednictvím vhodných doplňků stravy. „Přírodních doplňků na podporu imunity dnes na trhu existuje celá řada. Skvělou volbou v prevenci proti nachlazení je například rakytník ,“ uvádí farmaceutický asistent Ošatka.cz Mgr. Matyáš Bittner. Můžete si ho vychutnat ve formě čaje anebo vyzkoušet rakytníkový olej, který je bohatý na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Pro děti jsou vhodnou alternativou rakytníkové sirupy, mletá rakytníková semínka anebo džemy, které lze zamíchat do ovesných kaší, jogurtů či jiných pokrmů.

4. Pitný režim

Nezapomínejte ani na pitný režim. Přestože nepociťujete žízeň jako v horkých letních měsících, může se tělo snadno dehydratovat. Zkuste klasickou kohoutkovou vodu ochutit pár plátky citronu, okurky či grepu. Při poklesu venkovních teplot si vychutnejte šálek kvalitního čaje , který vás příjemně zahřeje. „Snažte se vyvarovat pití slazených nápojů, které obsahují větší množství cukru a rovněž omezte pití kávy a alkoholu,“ radí farmaceutický asistent Mgr. Matyáš Bittner, který pro online obchod Ošatka.cz pomáhá vybírat přírodní doplňky stravy.

5. Otužování

Pravidelné otužování zvyšuje pružnost cév, zlepšuje výkon srdce, posiluje nervový systém a stabilizuje také hladinu cholesterolu. Chcete dát otužování šanci? Začněte zlehka. V ložnici spěte s otevřeným oknem anebo před spaním alespoň důkladně vyvětrejte. Choďte často ven a nepřehánějte to s vrstvami oblečení. 

Následně můžete experimentovat s otužováním studenou vodou. Nejlepší volbou je dopřát si sprchu studenou vodou ihned po ránu. Začínejte vždy od nohou a pozvolna postupujte nahoru směrem k srdci. Nejdříve vyzkoušejte vlažnou vodu, kterou postupně ochlazujte na studenou. Nikam nespěchejte, poslouchejte své tělo a buďte důslední.

6. Omezení stresu

Stres negativně ovlivňuje naše zdraví a způsobuje únavu organismu. Snažte se stresovým situacím zcela vyhýbat a záměrně je nevyhledávat. Ne vždy je to však možné, proto tyto nepříjemné chvilky kompenzujte činnostmi, které máte rádi. Dáváte přednost procházkám v přírodě, trávení času se svými blízkými či sportu?

S těmito jednoduchými radami prožijete letošní podzim ve skvělé kondici a snížíte pravděpodobnost bolesti v krku, kašle, rýmy či ztráty energie. 

Článek Proč nakupovat na Ošatce?
Proč nakupovat na Ošatce?

Ptáte se, proč nakupovat zrovna u nás? Jsme rychlí, spolehliví a jsme tu pro vás.

ČÍST
Článek Veganská výzva
Veganská výzva

Zapojte se do 30 denní veganské výzvy, zjistěte, že se obejdete bez živočišných produktů, získejte více informací o vega..

ČÍST

Produkty z článku:

545 g
NATU Arašídový krém s kokosem 300 g
NATU Arašídový krém s kokosem 300 g

125 Kč

Akce -21%
1010 g
Allnature Kešu jádra 1000 g
Allnature Kešu jádra 1000 g

299 Kč

130 g
Loov Rakytník lyofilizovaný prášek 113g Bio
Loov Rakytník lyofilizovaný prášek 113g Bio
78 g
Ronnefeldt LeafCup Earl Grey čaj sáčky 15 x 2,3 g
Ronnefeldt LeafCup Earl Grey čaj sáčky 15 x 2,3 g

209 Kč

50 g
Mixit Mixitka Vánoční 50g
Mixit Mixitka Vánoční 50g
Akce -23%
1010 g
Allnature Mandle jádra 1000 g
Allnature Mandle jádra 1000 g

229 Kč

67 g
Sonnentor Čaj Hlavu vzhůru sypaný 50 g BIO
Sonnentor Čaj Hlavu vzhůru sypaný 50 g BIO

115 Kč

277 g
NATU Pistáciový krém crunchy 140 g
NATU Pistáciový krém crunchy 140 g

259 Kč

Abychom vám mohli nabídnout pohodlnější a jednodušší prohlížení našich stránek, využíváme pro to soubory zvané „cookies“. Ke zpracování některých z nich potřebujeme váš souhlas, který dáte kliknutím na „Přijmout vše“, nebo je můžete odsouhlasit jednotlivě v „Upravit nastavení“.

Nastavení