Naše webové stránky vyžadují pro svojí správnou činnost cookies. Dalším používáním těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas. Rozumím

Otestovali jsme celozrnné mouky

Proč bychom měli používat celozrnnou mouku místo obyčejné bílé?

Celozrnné mouky vznikají mletím celého obilného zrna včetně obalové vrstvy a obilného klíčku. Dodají tak vašemu tělu vyšší obsah vlákniny, minerálů, enzymů i tuků. Z výživového hlediska jsou proto tyto mouky pro vaše tělo nejpřínosnější.



Jak používat celozrnné mouky?
Začnětete pozvolna a postupně nahrazujte bílou mouku tou celozrnnou. Využijte svůj oblíbený recept a nahraďte 1/3 bílé mouky moukou celozrnnou. Pozor si dejte na to, že celozrnná mouka váže více vody. V receptu tedy budete potřebovat zvýšit množství tekutin. Výsledné pečivo bude mít tmavší barvu, bude hutnější a zasytí vás na delší dobu.


Vyzkoušeli jsme pro vás dvě oblíbené celozrnné mouky. Na co je lepší ječná a kdy vytáhnout ze spíže pšeničnou?


PROBIO celozrnná ječná mouka jemně mletá

Ječná mouka nám poskytne vysoký obsah vitamínů skupiny B (pomáhají při únavě a vyčerpání a zlepšují stav pokožky) a betaglukanů (rozpustná vláknina s příznivým vlivem na množství krvníh scukrua cholesterelu).

- to nejlepší, co jsme s touhle moukou upekly, byly jednoznačně lívace, nadýchané a vláčné
- nebály bychom se ji použít i pro přípravu palačinek a placek
- když jsme mouku použily jako příměs k běžné mouce (asi z 1/4), odlehčila nám zavářku do polévky a knedlíčky byly krásně nadýchané
- můžeme vřele doporučit i k zahuštění omáček a krémů, rajská omáčka byla opravdu vynikající
- naopak chléb se příliš nepovedl, pravděpodobně kvůli nízkému obsahu lepku

PROBIO celozrnná pšeničná mouka jemně mletá.

Výborná mouka s širokým uplatněním při pečení i vaření. Ideální pro ty, kteří se chystají celozrnnou moukou zařadit do svého jídelníčku

- používali jsme ji napůl s bílou moukou pro přípravu domácích housek, které byly tmavší než obvykle, ale chutnaly výborně
- použili jsme ji pro zahuštění jíšky při přípravě koprové omáčky, kromě o fous tmavší barvy jsme chuťově žádnou změnu nepostřehly
- opět napůl s bílou moukou, připravily jsme z ní knedlíky k omáčce. Byly trochu hutnější než obvykle, ale chuťově opět vynikající.